Čína chce v Británii postaviť päť jadrových elektrární

21.07.2012 Celý región

Peking/Londýn 21. júla (TASR) - Čína chce v Británii vybudovať 5 jadrových elektrární. Stavať ich má štátna spoločnosť China National Nuclear Corporation (CNNC). Hodnota projektov predstavuje okolo 45 miliárd eur.

Denník Guardian informoval, že už prebehli rokovania medzi CNNC a britskými predstaviteľmi. Záujem o kontrakt však signalizovala aj ďalšia čínska štátna firma China Guangdong Nuclear Power Corporation. Konzorcium s názvom Horizon by malo vybudovať jadrové elektrárne Wylfa vo Walese a v Oldbury v Gloucestershire. Podľa Guardianu majú Číňania okrem toho záujem o výstavbu elektrární v Bradwelle v grófstve Essex, Heyshama v Lancashire a Hartlepoole v Durhame.

"Číňania majú peniaze aj skúsenosti," citoval Guardian zdroj oboznámený so záležitosťou. Čína chce v Británii dokázať, že dokáže pracovať aj v jednom z celosvetovo najregulovanejších odvetví. Potom sa zrejme sústredí na trhy v Afrike a na Blízkom východe.

Záujem o stavbu nových reaktorov v Británii má aj francúzsky energetický koncern EDF. Hovorkyňa britského ministerstva energetiky uviedla, že Británia "je otvorená" takýmto kontraktom, pokiaľ budú súhlasiť regulačné úrady.

Informoval o tom portál spiegel.de.
 

Vyberte región